Wat zijn IP waardes ?

Wat betekent IP67, IP68 en IP69 ?

Wat is IP-classificatie

De IP-classificatie staat voor “International Protection” en is een methode waarmee de beschermingsgraad van behuizingen en of andere objecten wordt aangegeven. De IP-waarde geeft aan hoe goed het materiaal bestand is tegen binnendringen van water, voorwerpen, stof en hoe deze mechanisch bestendig is. De IP-classificatie wordt aangegeven door twee cijfers. Cijfer 1- Bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof Cijfer 2- Bescherming tegen water.

Wat is IP69K - drukwaterdicht

De IP-classificatie wordt aangegeven door twee cijfers.

Eerste cijfer:

0. Geen bescherming
1. Grote voorwerpen
2. Middelgrote voorwerpen
3. Kleine voorwerpen
4. Spitse voorwerpen
5. Stofbescherming
6. Stofvrij

Tweede cijfer:

0. Geen
1. Drupdicht type 1
2. Drupdicht type 2
3. Spatdicht
4. Plensdicht
5. Sproeidicht
6. Waterbestendig
7. Dompeldicht
8. Waterdicht
9. Vochtdicht

Voorbeeld IP65

Veel voorkomend is IP65, deze behuizingen zijn bestand tegen waterstralen. In de praktijk zou dit een waterslang kunnen zijn waarmee u de tuin besproeid. Binnenverlichting in bijvoorbeeld een kantoor heeft ander soort IP klasse nodig dan bijvoorbeeld een doucheruimte van een sporthal of een buitenterrein van een bedrijf. Water en elektriciteit gaan niet zo goed samen, daarom heb je bij led verlichting een hogere IP waarde nodig. Led werk lampen, Led lightbars en Led verstralers worden vaak gebruikt onder verschillende weeromstandigheden dus IP65 zou te laag zijn. Meestal zien we IP67 en IP68 terug.

IP 69K DRUKWATERDICHT

De rating IP69K biedt bescherming tegen het binnendringen van stof, bescherming tegen hoge temperaturen en hoge druk ( water ) – waardoor producten met deze certificering ideaal gebruik kunnen worden in omstandigheden waarbij apparatuur zorgvuldig moet worden ontsmet. In sectoren zoals de voedselverwerking, waar hygiëne en netheid een prioriteit is moet apparatuur niet alleen hoge druk kunnen weerstaan maar ook hoge temperatuur. In vele industrieën, waarbij stof en vuil een probleem zijn kunnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de stof niet kan doordringen in de behuizing van een product en en defecten zou kunnen veroorzaken. De IP69K rating is de hoogste mogelijke bescherming die beschikbaar is.

IP69K DRUKWATERDICHT LED WERKLAMPEN - LED LIGHT BAR - LED VERSTRALER

IP 69K PROCEDURE

Producten met de rating IP69K ondergaan een uitdagende set van tests om ervoor te zorgen dat ze zeker voldoende bescherming bieden tegen hoge druk en hoge temperatuur. De water indringing tests zelf zijn gedaan door het plaatsen van het product op een draaitafel met een rotatiesnelheid van 5 ±1 omwentelingen per minuut. Het product wordt vervolgens getest door op korte afstand met een snelheid van ongeveer 4 gallons/16 liter water per minuut met een waterdruk tussen 1160-1450 psi, bij een temperatuur van 176° F / 80° C water te spuiten. De afstand van het mondstuk waaruit het water wordt gespoten tot de afstand van het product is ongeveer 10 cm en wordt gedaan vanuit verschillende hoeken. Na deze strenge testprocedure zal indien het product het volledig water binnendringen kan weerstaan zal het product de IP Rating ontvangen.

TESTPROCEDURE VOORBEELD 911 SIGNAL