Veiligheid van producten, NVWA houdt toezicht.
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) bewaakt de veiligheid van voedsel en gebruiksartikelen in het gehele productieproces, van grondstof tot eindproduct.
NVWA , Naleving van wettelijke regelingen
De NVWA ziet toe op de naleving van wettelijke regelingen voor voedsel en gebruiksartikelen door controles bij bedrijven en laboratoriumonderzoek. Als iets niet in orde is, dan ondernemen zij actie.
Veiligheid consumenten producten
Veilige consumentenproducten
Naast levensmiddelen krijgen consumenten te maken met uiteenlopende producten (non food) die risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Zo kan bijvoorbeeld Cosmetica bacteriën of kankerverwekkende stoffen bevatten. Op speelgoed kan loodhoudende verf zitten, loszittende delen kunnen ingeslikt worden. Kermisattracties kunnen ondeugdelijk zijn. Electrotechnische apparaten kunnen snel kortsluiting geven. Beschermingsmiddelen op gereedschap kunnen ontbreken. Vanuit Europese wetgeving en de Nederlandse warenwet zijn er daarom eisen gesteld aan de veiligheid van consumentenproducten.
De NVWA inspecteert producten bij binnenkomst in (lucht)havens en in winkels. Onveilige producten laat de NVWA door producenten, importeurs of winkeliers uit de handel halen.
Import (dieren, dierlijke producten, planten, levensmiddelen, consumentenartikelen)
Veel producten (dierlijke producten, levensmiddelen, consumentenartikelen) planten en dieren komen de Europese Unie binnen via Nederlandse (lucht)havens. Producten met een hoog risico, zoals de producten uit Japan na het kernongeval in Fukushima, worden intensief geïnspecteerd. Producten met minder risico worden steekproefsgewijs gecontroleerd. De Douane is daarbij een belangrijke partner van de NVWA.
Waarom info over NVWA ?
Wij publiceren informatie over de NVWA omdat naar onze mening de consument onvoldoende wordt voorgelicht over het zelf importeren van goederen en de risico’s hierbij. Op deze pagina geven wij u meer informatie met de hoop dat consumenten zich meer bewust worden van de eventuele risico’s.
Risico’s en misleiding
Al in 2014 hadden wij onze bezorgdheid uitgesproken en de NVWA aangeschreven. In April 2015 hebben wij hierop antwoord gekregen. Er is een wildgroei aan buitenlandse webshops die vanuit China opereren. Vaak is het voor de consument moeilijk te beoordelen of het hier om een bedrijf gaat wat in de EU is gevestigd. Vaak wordt alles in de Nederlandse taal weer gegeven. Veel consumenten maakte al de fout dat zij dachten zaken te doen met bedrijven hier gevestigd binnen de EU net zoals bijvoorbeeld Bol.com of Cool Blue. De vaak gehoorde klacht was dan ook dat consumenten later werden geconfronteerd met naheffing van de BTW, importheffingen en douane kosten. Consumenten werden zich pas later bewust van het feit dat zij producten hadden gekocht vanuit buiten de EU met alle risico’s van dien. Dat nadien het kosten plaatje hoger was uitgevallen is niet het enigste probleem.
Import vanuit buiten de EU
Nederlandse winkels en internetshops importeren nog te veel producten die niet voldoen aan de veiligheidseisen of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Vooral bij speelgoed, kleding en elektrische apparatuur uit China gaat het nog vaak mis.
Onderzoek van de NVWA wijst uit dat Chinese producenten vaak onvoldoende kennis hebben van de Europese veiligheidseisen en normen. Maar ook de Nederlandse ondernemers zijn vaak niet goed op de hoogte van de regels over productveiligheid. Bovendien blijkt bij de handel met China communicatie vaak een probleem.
Importeurs zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de producten die ze op de Nederlandse markt brengen. De NVWA ziet erop toe dat zij zich aan de wetten en regels houden en biedt hulp zodat ondernemers beter in staat zijn om zich hieraan te houden.
Zoals eerder aangegeven is er een wildgroei aan buitenlandse webshops. Maar ook in Nederland is er een groei waar te nemen aan webshops die opereren in diverse branches. Vaak ook kleinere webshops die hun producten rechtstreeks importeren vanuit buiten de EU. Een ondernemer die zelf producten importeert vanuit buiten de EU wordt juridisch aangezien als Fabrikant. De ondernemer kan ook hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld wanneer een product niet goed is of wanneer het product schade zou hebben veroorzaakt omdat het niet degelijk was. De consument wordt hier beschermd omdat deze de mogelijkheid heeft om een bedrijf aansprakelijk te stellen.
Wanneer een consument vanuit een webshop producten besteld die vervolgens vanuit bijvoorbeeld China worden verzonden, wordt het een heel lastig verhaal bij eventuele schade. De techniek maakt het vaak heel gemakkelijk om bijvoorbeeld meerdere artikelen gezamenlijk te bestellen. Het afrekenen gaat vaak ook heel simpel.
Voorbeeldje:
De consument koopt via een buitenlandse webshop een led bar en nog voor 3 dollar een pluche beestje. Laatste als leuk cadeautje voor de verjaardag van hun neefje van 3 jaar. De consument wordt later geconfronteerd met alle importheffingen en dat was een tegenvaller. (tot het bedrag van 22 euro zijn er geen heffingen) De persoon in kwestie geeft het pluche beestje aan het neefje van 3 jaar. Deze is daar zeer blij mee alleen na enkele weken krijgt het jongetje vervelende klachten. Regelmatig sabbelde het jongetje op het pluche beestje en na een bloedonderzoek zijn er gevaarlijke stoffen in het bloed aangetroffen afkomstig van het pluche beestje. De consument kwam in een lastig pakket en de fabrikant aansprakelijk stellen was niet mogelijk, daar de verkoper niet meer was te vinden op de buitenlandse website. Tot overmaat van ramp ging de led bar binnen 4 maanden stuk. Terugsturen van de led bar was te kostbaar.
Er is geen Jurisdictie over in buitenlandse gevestigde webshops. De NVWA kan geen actie ondernemen en veel ongekeurde en slechte producten kunnen Europa binnenkomen. Het is ook vaak lastig om de duizenden pakketjes te controleren en de steekproeven die er zijn, zijn onvoldoende.
Veranderingen reeds vanaf 2017
De NVWA onderneemt de volgende acties om onveilige import uit China te voorkomen:
Hulp bij naleving
Om ondernemers te helpen is er TradeRoute Asia, een online platform voor importeurs en detailhandelaren van producten uit China. Drie trainingsmodules maken de importeur wegwijs in een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij import uit China. Ook vindt u er een checklist en links voor meer informatie en ondersteuning.
Online platform TradeRoute Asia .
Toezicht
Het is ondoenlijk de enorme stroom non-food consumentenproducten vanuit Azië compleet te controleren. Daarom voert de NVWA controles uit op basis van risicoanalyse. De NVWA streeft ernaar de controles nog beter te richten op risicovolle bedrijven die risicovolle producten importeren.
Internationale samenwerking
Er komt een samenwerkingsovereenkomst tussen de NVWA en de Chinese (export)toezichthouder General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ). Door het Chinese exportcontrolesysteem en het Nederlandse importcontrolesysteem aan elkaar te koppelen kan in de toekomst een keten dekkend toezicht ontstaan.
In de toekomst gaat de NVWA mogelijk ook de Chinese producenten hulp bieden
Wij hebben in 2017 nog contact gehad met het ministerie en ook omtrent de import van onveilige Led producten wordt er acties ondernomen. Bracheorganisaties worden ingelicht en er komen ook sancties. Ook zal er een beter toezicht komen en er komt een betere voorlichting richting de consument. In het “strengste “geval zal de import van Led producten via buitenlandse webshops opererend vanuit buiten de EU straks verleden tijd zijn.