Wat is LED verlichting?

LED staat voor “Light Emitting Diode” en betekent lichtemitterende diode in het Nederlands, kort door de bocht is het een elektronische lichtbron die geen gebruikt maakt van verbranding (zoals een gloeilamp). Groot voordeel van Led is het zeer laag energie verbruik en de veel hogere lichtopbrengst.

Werking van led verlichting

Om te begrijpen hoe led verlichting werkt, zal ik toch iets technischer moeten worden. LED betekent Light Emitting Diode.  Een diode is een elektrisch onderdeel dat stroom extreem goed doorlaat én een uitstekende geleider is, maar de stroom kan maar één kant worden opgestuurd, zoals me een ventiel op je fietsband. Hierom wordt een diode ook wel halfgeleider genoemd. Mocht je stroom andersom door een diode laten stromen zal het niet eens doorgegeven worden en zal een ledlamp dus ook nooit branden!

Er zijn 3 elektrische geleiders:

Volwaardige geleiders, zoals metalen die elektriciteit goed doorlaten.
Niet-geleiders, zoals zand en andere organische stoffen (een isolator).
Halfgeleiders, deze bestaan uit de stof silicium (een stof die uit zand gewonnen wordt).

Silicium is atoom met vier elektronen in zijn buitenste schil, samen met nog meer silicium atomen in de buurt gaan deze elementen met elkaar binden, dit noemen we een covalente binding. Dit komt omdat Silicium het liefst 8 elektronen in zijn buitenste schil heeft. Op het moment dat dit gebeurd; kristalliseert het en is het een niet-geleider of isolator. Vandaar dat de stof ook wel een kristal wordt genoemd. N.B. elektronen zijn ook altijd negatief geladen.

koffer-stand-klein-formaat-banner